tirsdag 8. mars 2011

I anledning den store dagen.


Først og fremst, en gratulasjon er vel på sin plass til dere kvinner. 100-årsjubileum og greier.

Ironisk distanse til side for en gangs skyld; det er fortsatt åpenbart viktige likestillingssaker å ta tak i, selv her oppe på Oljeberget:

6-timersdag med full lønnskompensasjon i typiske tunge kvinneyrker, i lys av tidlig uføretrygding og -pensjon, er et veldig spennende forslag - det er jo som kjent fritid livet handler om til slutt, så det er jo lov å håpe at det sprer seg. Les forresten mer om Kellogg's ekspriment med 6-timersdagen her.

Likelønn er jo åpenbart. Lovfestet heltid likeså.

Så er det jo den sedvanlige exit PSP - porno, stripping og prostitusjon. Et mål om fullstendig utryddelse er i beste fall naivt, men alle grep for opprensking og generell vårrengjøring av bransjen(e) må vel kalles et pluss - type kamp mot trafficking og slikt.

Men, merking av retusjert reklame: Bortkastet trykksverte; bør være åpenbart for enhver som eksisterer i dagens multimediale verden.

En sak som dessverre er savnet på Youngstorvet (finnes bare i Stavanger, så jeg på face, etter litt google-research av parolene i landets storbyer) i dag er en parole om kontantstøtten, eller snarere bortfall av sådan, og dets motsvar i gratis barnehage og SFO. Lett viktigste likestillings- og integreringsenkeltsak: Tillater flere kvinner å ha en aktiv yrkeskarriere, samt kan stimulere våre nye landsmødre til å ta steget ut i det norske storsamfunnet. Bra for unga er det også.

Men, selvfølgelig, til syvende og sist har vi det, relativt sett, svært bedagelig, lunt og godt her i landet, kvinne som mann. Derfor: stjerne i boka for fortsatt mange internasjonal (kvinne-)solidaritetsparoler. Og, enda en stjerne til alle som har skjønt at Afghanistan-engasjementet ikke er noe kvinnesaksfremstøt.

Så, en artig liten apropos: To karer søker samboer. Utdrag fra annonsen:

"Rom i stor nyoppusset leilighet på Majorstua. Leies ut til jente. Rommet kan leies ut meget rimelig, mot at det blir gjort husarbeid som vask, rydding, stryking av skjorter osv.... begge to jobber mye har vi ikke muligheten til å holde den i den standen vi helst vil. Vi er derfor på jakt etter en jente som kan gjøre husarbeid og noe matlaging, mot at du bor veldig billig. Dette er en seriøs annonse og det medfører ca 5-10 timer jobb i uken (maks). Kan også nevne at vi er hyggelige, blide og snille gutter...."

Humor? (Ja.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar