mandag 9. mai 2011

Selv i verdens beste land å bo i, er det alltids ting å henge fingrene i

Antiklimaks. Det var det året liksom. Ja, for mitt år starter selvfølgelig i august - skole- og sesongstart, og varer til mai - sommeren kommer som en bonus. Oddetallsår er det også, intet fotball-VM, intet OL. What to do?

Så nå sitter man her, på en skitten studenthybel, med verken grad eller gull. Graden er greit; koser meg storlig med et studiesemester til. Selv om alle dere andre blir voksne og flytter hjem med barna deres. Men det hadde vært stas med en tittel. Dog ufortjent, ville den vært; fy søren (på klingende sørlandsk) så dårlige vi var. Med rekordhøy sikh-tilstedeværelse på Trafford, og Zola bak mikrofonspakene for italiensk TV. Jeg ble flau, og trøstespiste baconsnacks. Ikke engang overskuddskarmaen kicka inn, nå som jeg syntes jeg fortjente den som mest. Det er bare å vente på overgangsvinduet da, det er alltid stas.

Men, dette har jo vært en livlig uke, med Obama bin Laden og nyhetsbonanza - endelig kan twitter brukes til noe vettugt; jeg har ikke gjort annet enn å lese amerikanske nettaviser. Internett ass, digger det. Norske fjernsynsnyheter har det imidlertid ikke blitt tid til. Før i kveld, mellom hovedkamp og Fotball-"kveld", som det nå har blitt hetende (hva skjedde med Fotball Xtra, fjongt): TV2nyhetene. Åherregud. Jeg beklager hvis jeg nå tråkker noen på tærne (nei, jeg gjør jo ikke det), men går det virkelig an? Jeg tror de kunne spart masse penger til vignett og slik fiksfakseri, hvis de bare hadde satt opp et webcam i redaksjonen til TV2 Hjelper DEG (ja). Eller Se&Hør. Eller Dagbladet.

bin Laden, med hipsterbrett på lua!!

Toppsaken - toppsaken: turismen svikter Norge, flott norsk natur er ikke lenge nok til å lokke turrista over dammen. Her går man gjennom ild og vann, skaffer fjordene plass på UNESCO og greier, og de eneste som gidder å jekke seg inn på norskekartet er noen gother-lights som ville lære om vikingene - i Frognerparken. Kjipt. Også skogbrannen i Flekkefjord da. Et sikkert vårtegn, eller kanskje snarere forsommer - om ikke i Flekkefjord, så i hvert fall i Agder. De er åpenbart dårlige på fjellvettregler og bål-i-skogen der i sør - sikkert rekenes feil, det også. Så brenner det da, igjen. Et land, verdens rikeste sådan, og våre problemer. Hadde jeg sett Vebjørn eller Hiller, hengende ut av et helikopter, med vannbøtta klar, så kanskje. Men nei.


Det gryer til kamp, valgkamp til og med. Så da kommer den ubunnhørlig; kommune-Norge, og alle dets ugreiheter. Så sparker vi ballen ut: kvinnelig representasjon i kommunestyrene. Bare 3 av 10!!!11!! Gud'ameg. Et kroneksempel på likestillingens fallitt her oppe på berget, sa representanten med MC-logo på t-skjorta (kudos). Jeg foreslår følgende: La oss si oss fornøyde med å ligge såpass høyt oppe på alle likestilling- og politikkrankinger, og heller fokusere på andre likestillingsspørsmål. Nei, ikke porno, slapp av. Kontantsstøtta, selvfølgelig. Alltid. Ut og bort og vekk. Så, skal alt bli bra.

Videre, in local news, det deles ut krigskors av flott valør til våre soldater. Jens takker på vegne av oss, folket sitt, for innsatsen. Jeg, for min del, er skeptisk til å takke for deltakelse i folkerettsstridige, eller i det minste -tvilsomme, kriger. En ting er Kjakan og crewet hans, de kjempet på norsk jord mot okkupasjonsmakta. Men skal mine skattepenger finansiere seremonier som premierer nykolonialister, okkupanter og oljetørste stormaktsallierte. Nei takk, det går fint, jeg vil helst slippe det.

I mellomtiden diskuteres det - i kretser som har greie på slikt, ergo ikke på TV2 - hvor høyt prisen på disse jagerflyene skal bli. 18 milliarder var det en gang. Kroner. Det er masse penger det, 18.000.000.000. Ijessukristinamn. Hva kan man få for 18 milliarder. Du kan få over tre dusin Torres, en minst like dårlig investering. Og, hva skal vi med disse flyene? Erstatte de gamle. Okei. Men hva skal vi med jagerfly? Patruljere grensen. Hm, det kan da ikke være så vanskelig. Trenger vi supermoderne killing machines til det? Neppe. Ja, men russerne da? Tenk om den russiske bjørnen våkner til live igjen... Skjerp deg. Norge kommer ikke til oppleve fullskala krigshandlinger igjen, det er utenkelig. I tillegg, vi er jo nå best buddies med russerne, etter delelinjeavtalen.Vi er det lille tøytrollet i den arktiske lekekassa, sammen med den store russiske teddybjørnen - som tøffer seg av og til, men har blitt harmløs på sine eldre dager.


Og, hvis stormannsgalskapen skulle vekkes til live igjen; hallo, tror du vi ville ha en sjanse? Med 48 fly? Vi ville blitt feid ned, som skrøpelige bungalower i møte med tsunamien - det hjelper ikke å sette opp en liten, illusorisk mur. Og, til slutt: Nei, vi kan ikke forsvare oss mot terrorismen med jagerfly - såpass bør dere ha lært. Jeg kan avsløre en hemmelighet: Vi kjøper disse flyene for å gi den amerikanske økonomien sårt tiltrengte midler, bidra til ditto militærindustrielt kompleks, samt bidra til diverse imperialistprosjekter nedi den muslimske verden. Punktum. Det trenger vi jo ikke være med på, funker jo så dårlig uansett.

Så dropp disse flyene, da. Bruk penga på høyhastighetstog, skole, forskning, sykehus - problemer vi har å stri med i nåtiden. Heller enn å skue tilbake til den kjølige todelingen av verden vi var vitne til en gang for lenge, lenge siden. Eller, så kan vi jo - ved nærmere ettertanke - være med å bidra til USAs fall, der de synker ned i atter en hengemyr. Så får Galtung rett før han dør, det hadde vært en fin gest. Litt kynisk, kanskje, siden det ligger mye collateral damage på veien dit.

Men politikkens tid er ikke forbi, i beste sendetid på Bergensalternativet. Høyre merker også valgkampens klamme dragning. Så de smeller til med en kampsak, noe som virkelig kan revolusjonere landet, en milepæl: Frivillig sidemål. Huffda. Virkelig? Kunnskapsløftet, oppsummert. Dette er altså resepten, hvordan vi skal nappe Norge opp noen plasser på PISA-rangeringen. Nei, jeg støtter meg til høyremannen (!) Arne Hjeltnes:

Det er eit dårlig prinsipp hvis ein tek vekk sidemålsopplæringa fordi nokon ikkje likar det. Er det der lista skal liggje for Høgreskulen - eit slags minste felles multiplum? Kva med Pytagoras, ein vrien kar for mange ungdomsskuleelevar? Kanskje me sku fjerna han óg?



Til slutt, due to popular demand (2-1): Du kan bare bruke Mariusgenser hvis den bidrar til din generelle lunhet, ikke for å øke din coolness - altså, Marius-møter-hornbriller er et varsko; Marius-og-kakao-med-pledd er bare fint. Som alltid, det finnes også her to typer mennesker.

4 kommentarer:

  1. Oooo, har ikke vært i rampelyset siden jeg NRK spurte meg ut om organdonasjon og kringkastet det på Dagsrevyen for fire år siden. Hvordan kan jeg få takket deg? Og apropos; hvorfor har du ikke en donasjonslink, der tilfredse lesere kan få uttrykke sin takknemmelighet?

    Vebjørn

    SvarSlett
  2. Jeg lever på treffstatistikken alene. Men, skulle noen få det over seg at de ønsker å støtte opp om prosjektet, så er det bare å ta kontakt :)

    SvarSlett
  3. Føler for å presisere at det i utgangspunktet ikke var en organdonasjonslink jeg så for meg - slik som kommentaren min ved første øyekast gir uttrykk for. Men; det kan jo hende noen er så ihuga at de med glede spanderer en nyre på deg.

    Vebjørn

    SvarSlett
  4. Ja, det er jo det jeg håper på. Eller en god venstrefot, så jeg kan bli fotballspiller

    SvarSlett