fredag 10. oktober 2014

Re: Malala og han andre

Det er liten tvil om at skolegang og utdanning er en viktig del av (gjenopp)bygningen av et samfunn i kjølvannet av en (væpnet konflikt). Og det er for all del fine ting som prismottakerne gjør og har gjort. Men hvis skolegang for barn er fredsskapende og -forebyggende arbeid, så er all institusjonsbygging og all reform raskt det samme; da kan man likesågodt gi fredsprisen til Folkhemmet eller trepartssamarbeidet.



Jeg mener denne og lignende prismottakere (jeg tenker mikrolån og treplanting) bidrar til en utvanning av testamentets mandat, og fører til sammenblanding av konfliktløsning, menneskerettighetsaktivisme og samfunnsbygging. Konfliktløsning i Afghanistan handler om å løse konflikten mellom styresmaktene, Taliban og andre grupperinger, et inkluderende styre som inkorporerer landets ulike etnisiteter og marginaliserte grupper, samt en gjenoppretting av statens voldsmonopol. Så kommer menneskerettighetsarbeid, statsbygging og sosioøkonomisk utvikling i neste instans.

#mikrobloggrant

2 kommentarer:

  1. Gjenoppretting av statens voldsmonopol - selv om det er en frigjøringskrig? Med så mange ikke-statlige aktører involvert i væpnede konflikter, så har jeg vanskelig for å se hvem andre som kunne fått prisen i år. Hvor mange inter eller intrastatlige konflikter har blitt løst i år?

    SvarSlett
  2. Enhver borgerkrig kan kun avsluttes ved gjenoppretting av statens voldsmonopol til slutt. Det er mange veier dit, noen av dem skisseres tidligere i samme setning, og adresseres i dette tilfellet med fordel først. Alt annet likt vil det uansett ikke bli fred hvis mange grupperinger har tilgang på og vilje til å benytte seg av våpenmakt i den politiske kampen. Samme hva man måtte mene normativt om hvem som har rett i konflikten; partene i Afghanistan må inkluderes i den politiske prosessen.

    Når det gjelder hvem som skulle fått prisen: Cathrine Ashton har visstnok gjort endel mtp Iran og atomspørsmålet. Om ikke løst, så nøkket partene i riktig retning.

    Who am i kidding: MORDECHAI VANUNU!

    SvarSlett